Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаване на германската инфлация през юни

Потребителската инфлация в Германия се ускори през юни спрямо дъното от предходния месец, но остава далеч под целевото ниво на ЕЦБ, което оправдава провежданата от централната банка агресивна стимулираща парична политика, показват предварителни данни на официалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия нараства през юни 2020 г. с 0,6% спрямо май, когато се понижи с 0,1 на сто.

Инфлацията на годишна база се ускорява до 0,9% при очаквания за запазване на много слабото темпо на растеж от 0,6%, отчетено през май.

Основна причина за засилването на инфлация оказва забавящият се спад на енергийните цени, като през юни те се понижават с 6,2%, но след спад с 8,5% през май. В същото време цените на храните нарастват на годишна база с 4,4% след повишение с 4,5% месец по-рано, докато цените на услугите се повишават с 1,4% след растеж с 1,3$ през май.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) се повиши през юни с 0,7% на месечна база и с 0,7% на годишна база след повишение с 0,5% през май и прогноза на финансовите пазари за увеличение с 0,6 на сто.

Именно хармонизираната инфлация след следи внимателно от ЕЦБ с оглед на целевата политика на централната банка за нарастване на потребителските цени в цялата еврозона с малко под 2 на сто.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени