Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мазнев: Отчитаме повече подадени документи в първите дни на кампанията

На 22 юни в Национална спортна академия “Васил Левски” започна приема на документи  в рамките на кандидат-студентската кампания. Заради пандемията от Covid-19 тази година се кампанията и приема във висшето спортно училище провеждат в нетрадиционен форма.

„Интересът в първите дни от подаването на документите е много голям. Сравнимо с предходните години  подадените документи са повече. Надявам се това да продължи до края на кампанията. Целта ни е и тази година да завършим успешно и НСА отново, както всяка година да попълни местата от държавната поръчка, което не се случва с всички университети в страната“, това заяви специално за БНР проф. д-р Иван Мазнев, зам. ректор по учебната дейност в НСА.

Проф. Мазнев уточни, че приемът на документи в НСА ще продължи да 10 юли.

„Държавната поръчка за образователно- квалификационната степен „Бакалавър“ е над 700 души. В образователно-квалификационната степен „Магистър“ бройката е по-ниска. Общо тази година ще приемем около 1000 студенти“, допълни зам. ректорът по учебната дейност и поясни:


„Ако коментираме професионалното направление „Спорт“, където бройката е най-голяма, традиционно най-голям интерес има към футбола. Увеличава се интересът към специалността „Фитнес“, което аз подкрепям по простата причина, че цялото общество трябва да спортува. Тази форма е достъпна за всеки гражданин. Традиционно интересът към специалността „Кинезитерапия“ е много висок. Това е във връзка с реализацията на тези специалисти. Вратите за завършилите тази специалност за работа в света и в частност в рамките на ЕС са отворени. Тази специалност се признава директно в страните в ЕС. Много се увеличи и броят на желаещите за обучение за учител по физическо възпитание. Това е благодарение на факта, че педагогиката е приоритетна специалност“, сподели още д-р Мазнев.

Според него студентите в НСА са проявили висока активност към въведеното онлайн обучение по време на извънредното положение.

„Ние предварително имахме изградена платформа за дистанционно обучение и нейното надграждане даде възможност бързо да реагираме и да проведем това обучение. Онлайн бяха проведени и изпитите, като броя на явилите се студенти беше много голям. Много голяма беше и тяхната успеваемост“, завърши проф. Иван Мазнев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени