Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават със седмица карантината в кюстендилския кв. "Изток"

| обновено на 30.06.20 в 20:36
Снимка: Кирил Фалин

Пълната карантина за 12-хилядния ромски квартал "Изток" в Кюстендил се удължава със седмица - до 8 юли, обявиха от Областния кризисен щаб след среща с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В местната болница е създадена необходимата организация за приемане и лечение на увеличаващ се брой новозаразени.

Смъртността при Covid-епидемията и за страната, и за региона е малко под 5%. 
Предприетите мерки за ограничаване разпространението на Covid-заразата в града дават резултати, обяви доц. Кунчев:
"Аз имам чувството, че може би щеше да е по-ефективно, ако съм седмица или 10 дни тук. Защото според мен работата в момента е свършена. Така или иначе мерките, които са взети, дават резултат и аз виждам, че огнището в квартал "Изток", а и по принцип в Кюстендил е под контрол".
За ситуацията с Covid-пандемията в страната доц. Кунчев каза:

"Има едно увлечение по правенето на все повече и повече проби, в което лошо няма, окей, те ни помагат да видим каква е картината, ама идеята не е да гледаме каква е картината, а да не допускаме тя да стане по-лоша. И в такъв смисъл много по-добре е да се инвестира в мерки така, че да ограничим разпространението, отколкото непрекъснато да правим скрининги на нови и нови предприятия и да виждаме нещо, което само след два дни няма да е същото".

Няма напрежение кв. „Изток“, след като днес жители на махалата се събраха край училището и изразиха недоволството си, че карантината заради случаите на Covid-19 е удължена.

Ситуацията е под контрол, казаха за БНР кметът на общината Петър Паунов и областният управител Виктор Янев.

Минути след като от областния кризисен щаб обявиха, че карантината в ромския се удължава десетки жители там се струпали пред училището, за да изразят недоволството си - те искат да им се разреши излизане от квартала, да отиват на работа, до търговските обекти. Имат и конкретни социални искания.

В тази връзка след среща днес след обяд с полицията и ръководството на общината са набелязани някои мерки, каза областният управител Виктор Янев:

„Ще включим още социални работници, лекари, хора, които да им раздават храна“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени