Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Власт, народ печалби" на Джоузеф Стиглиц излезе на български

"Власт, народ печалби" е новата книга на Джоузеф Стиглиц - американски икономист и професор в университета "Колумбия", носител на Нобелова награда в областта на икономическите науки (2001 г.), която е вече на българския пазар. Книгата излезе пред 2019-а година на английски език. 

Авторът поставя въпроса защо въпреки огромния икономически ръст от последните десетилетия доходите на една голяма част от американците почти не са се повишили, а в някои отношения животът им се е влошил. Стиглиц посочва икономическото неравенство и силата на монополите като основните проблеми на съвременния капитализъм.

Свободен ли е наистина свободният пазар? Има ли интерес едрият бизнес от истинска конкуренция? Как една голяма компания може да надиграе системата и да унищожи всяка конкуренция още в зародиш? Равнопоставени ли са работници и работодатели? Джоузеф Стиглиц отговаря на тези въпроси, като основава тезите си на огромен обем от данни, за да покаже как съвременният капитализъм има нужда от реформа не по-малко от капитализма след края на Голямата депресия. Според него една мащабна програма от разумни реформи, подобни на реформите на Теодор Рузвелт и Франклин Д. Рузвелт, би могла не само да спаси системата, но и да доведе до нова епоха на благоденствие и икономически растеж, в която пазарите и високите технологии работят в интерес на обществото, а не против него.

"Стиглиц започва с анализ на нивата на доходите и как те не се увеличават в последните 60 години в САЩ на фона на общия ръст на богатството. Особено стряскаща е тази новина в сравнение с Китай, който в същия период от време е успял да измъкне 760 милиона души от бедността", каза пред БНР икономистът и политолог Вера Карабашлиева.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Вера Карабашлиева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от