Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературен маршрут: По стъпките на Синьото момче

Визия: Борис Праматаров

Новият литературен маршрут от поредицата на фондация „Прочети София“ е с водещ Калоян Праматаров. По стъпките на Александър Вутимски. Ето какво пишат организаторите: „В творчеството на Александър Вутов, наречен по-късно Вутимски, неизменно присъства образът на синьото момче, изпълнен с болезненост и крайност. Изгубил почти цялото си семейство, покосено от „Жълтата гостенка“, самотен, беден и тежко болен, в разгара на Втората световна война, Вутимски ще открие смисъла на съществуването си в поезията, където нощните софийски улици, кръчмите и хотелите ще се превърнат в неизменен фон, а човекът, изпаднал в противоречие със себе си и света, проявил ясното съзнание за бързата преходност на нещата.

Маршрутът ще започне от пл. „Лъвов мост“, в близост до едни от най-старите хотели в града, ще премине по централните улички, покрай дома на поета на ул. „Раковски“ 46 и църквата „Св. Параскева“, за да завърши в Докторска градинка, където Вутимски работи известно време като пазач. Ще проследим биографията на автора, ще си поговорим за контекста и същността на неговото творчество, за афинитета му към древните култури и най-вече ще си почетем стихове. Заповядайте в сряда, 1 юли от 18.30 часа на площад Лъвов мост, София!“

Литературни маршрути „София“ са един различен прочит на нашата столица, който ще ни покаже града през погледа на писатели, изкусни разказвачи и хора, изкушени от книгите и всичко, свързано с тях. Инициативата е проект на Фондация „Прочети София“ и се реализира с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община за 2020 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна