Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Стойчев: Арестите в ГДБОП за дълго време ще имат ефект на тежък нокдаун

Снимка: БГНЕС

"Арестите в ГДБОП за дълго време ще има ефект на тежък нокдаун и на тази служба, на цялата система за сигурност - по отношение на начина, по който се гледа на тях от външните ни партньори". Това каза пред БНР Тихомир Стойчев - преподавател в НБУ и бивш директор на ЦСБОП. Той коментира, че:

"С приемането на специфичното законодателство, което регламентира дейността на системата за сигурност, се наблюдава задълбочаваща се политизация на системата, а тя трябва да е достатъчно оперативно еманципирана, но често виждаме политически назначения, които дават отражения и на работата надолу".

Според него законите са добре написани, но лошо изпълнявани, без да бъде създаван съответният институционален капацитет:

"Време е вече да бъде приет единен закон за оперативно-издирвателната дейност. Да се каже коя служба по какви сигнали работи, какъв начин ги получава и как ги отработва - кога се закриват и кога се разкриват оперативни разработки. Териториалните структури на МВР не са обучавани срещу тези големи предизвикателства (на наркотрафика - бел.ред.) и не са включени".  

Записи, снимки скандали

В предаването "Нещо повече" Стойчев определи противоречията между президента и премиера като стремеж всеки да издърпа одеялото към себе си и да отвие краката на другия:

"Конфликтите и противоречията са естествено състояние на отношенията, но на такова равнище всеки очаква да са по-рафинирани, но те са не по-малко брутални от тези в спортните зали и на улицата".

Във връзка със снимките от спалнята на премиера и със записите, в които се предполага, че говорещият е Бойко Борисов, Стойчев заяви:

"Нека да чуем и Специализираната прокуратура и други ще се задействат ли да проверяват за извършени престъпления в миналото, ще се задейства ли КПКОНПИ в пълен обем".

Цялото интервю на Людмила Железова с Тихомир Стойчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна