Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Панчев: Не можем да очакваме голямо намаление на крайната цена от свалянето на ДДС

Стоян Панчев
Снимка: БГНЕС

"Не можем да очакваме голямо намаление на крайната цена от свалянето на ДДС на 9%". Това каза пред БНР икономистът Стоян Панчев - председател на УС на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) във връзка с влизащото от 1-ви юли в сила намаление на ДДС за ресторантьорския бранш. Той посочи, че според изследвания на МВФ за резултатите от подобно намаление на данъците в страни от ЕС - около 1/3 от това намаление би стигнало до крайните потребители с цените, които те плащат, а останалата част ще се разпредели между собствениците на ресторантите и въобще бизнесите, за които става въпрос, и техните работници.  

Панчев уточни, че едно от големите искания на ресторантьорите не беше изпълнено:

"То е и бирата, и виното да бъдат включени. Защото така, както бяха приети тези промени, част от заведенията на практика ще имат дори по-високи разходи заради това, че освен намалението на ДДС беше включено и увеличаване на осигурителния доход. Т.е., ако сте в заведение, което сервира алкохол, неговите собственици вероятно ще имат по-висока сметка да плащат на държавата, отколкото преди тази промяна".

По-ниското ДДС облагане на храната в заведенията бе прието с цел да подпомогне възстановяването на бранша след удара от Covid-кризата.

"Има много елементи, които играят, и не може да се каже, че във всички заведения ситуацията ще е една и съща", обясни още икономистът. 

Цялото интервю на Людмила Железова със Стоян Панчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени