Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последен ден от гласуването на конституционните промени в Русия

| обновено на 01.07.20 в 18:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Русия завършва едноседмичното общонационално гласуване на конституционните промени. Ако поправките в основния закон  получат подкрепата на избирателите, Владимир Путин ще може да се кандидатира за президент и след 2024 г., когато изтича настоящият му мандат.

Изборният ден започна в 8 сутринта и ще приключи в 20 ч. Над 73% от гласоподавателите подкрепят конституционните промени, а около 27 на сто не ги одобряват, сочат данни на Централната избирателна комисия при преброени близо 26% от подадените бюлетини.

С много голяма степен на вероятност отсега можем да прогнозираме, че това съотношение няма да се промени съществено и след обявяването на окончателните резултати. Избирателната активност до момента е почти 60%, макар че легитимността на вота не е обвързана с броя на участниците в него. Единственото условие е повече от половината от тях да одобряват промените.

Президентът Владимир Путин гласува тази сутрин в сградата на Руската академия на науките. Правото си на вот упражни и премиерът Михаил Мишустин в едно от московските училища. Гласуването започна на 25 юни и протече не съгласно действащото в Русия изборно законодателство, а по специално изработени от Централната избирателна комисия правила. Поправките в основния закон са повече от 200.

Гражданите трябваше да отговорят с „да“ или „не“ на въпроса „Одобрявате ли промените в конституцията на Руската федерация“. Една от тях дава правото на Владимир Путин да се кандидатира за още два президентски мандата след 2024 г. и теоретично да остане на власт до 2036 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна