Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С близо 3% поскъпва токът за бита

Цените на топлинната енергия намаляват средно с 12,69%

| обновено на 01.07.20 в 16:03
Снимка: БГНЕС

В сравнение с предходния годишен период 2019 - 2020 г. цените на топлинната енергия намаляват средно с 12,69% за цялата страна, докато цените на електрическата енергия за регулирания пазар се увеличават средно с 2,79%, реши окончателно енергийният регулатор.

Най-голямо повишение има за клиентите на EVN - с 4 на сто, на ЧЕЗ - с 3 процента, а за Енерго-Про увеличението е с 1 процент.

Основните причини да има повишение, вместо предвиденото леко намаление, са, че предстои и най-малките фирми вече да купуват ток от свободния пазар, както и заради това, че ТЕЦ „Марица Изток 2“ трябва да продава определени количества от своята електроенергия на регулирания пазар.

Въпреки че спрямо сегашните, цените на топлоенергията стават по-високи, председателят на енергийния регулатор Иван Иванов и този път защити тезата си, че през предстоящия отоплителен сезон потребителите на парно ще платят по-малко от предишния, като разликата между двете ценови решения е 12,69 процента:

„Ако се отчете анексът, който бе сключен към договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“, се изискваше възстановяване на надвзети суми на българските потребители, което всъщност е взето като решение, се реализира, при фактурата за изравнителните сметки, отново имаме намаление с 4,54%“

От днес природният газ поевтинява с 6 процента и ще струва близо 19 лева за мегаватчас без такси и налози.

Интервю по темата с Калоян Стайков от Института за пазарна икономика можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени