Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биологични продукти и пчелен мед влизат в училищните програми за плод и мляко

Започва прием на заявления за участие в училищните схеми за новата учебна година

Снимка: Ани Петрова

От днес започва прием на заявления за участие в училищните схеми за плод и мляко за новата учебна година.

За първи път на подрастващите ще могат да се предоставят не само конвенционално произведени пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, но и биологични продукти и пчелен мед

Общият бюджет по двете схеми за новата учебна година е над 28 млн. лева. Към момента са изплатени над 16 млн. лева за изминалата учебна година. 

Право на участие в европейските схеми имат учебни заведения, производители на плодове, зеленчуци и млечни продукти, търговци и общини. Учебните заведения могат да участват във всяка от схемите самостоятелно, като изберат и заявител по тях. 

През изминалата учебна година по двете схеми бяха обхванати над 420 000 деца, които посещават повече от 3200 учебни заведения в цялата страна.

Схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко" се финансират от Европейския съюз и от тях се възползват децата от подготвителните групи и учениците от първи до четвърти клас включително, без значение дали училището е държавно, общинско или частно. 

Прилагането на тези схеми у нас често е съпътствано от скандали, свързани или с неясноти в наредбите за прилагането им, или с обвинения в лобистки интереси на големи фирми, които усвояват европейските пари. 

"Важно е дадем подкрепа на родните производители на плодове и зеленчуци. Млечните продукти са по БДС... Всяко училище определя само изпълнителя на схемата, Фондът само следи как се изпълнява схемата", каза в предаването "Преди всички" Иван Капитанов, зам.-директор на ДФ "Земеделие". 

Интервю с Иван Капитанов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!