Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден ръст на продажбите на дребно в Германия през май с близо 14%

През май германските продажби на дребно отбелязаха много по-силен от очакваното ръст, компенсирайки изцяло драматичните спадове през предходните два месеца, тъй като вдигането на рестриктивните мерки, наложени през март и април за овладяване на коронавирусната пандемия, доведе до солиден отскок в частното потребление, показват данни на официалната статистика Destatis.

Продажбите на дребно нараснаха през май с цели 13,9% спрямо април, когато се понижиха с 6,5% (низходяща ревизия от спад с 5,3%) и след понижение с 4,0% през март, докато очакванията на финансовите пазари бяха за далеч по-скромен растеж с малко под 4 на сто. Това е най-силното повишаване на търговията на дребно на месечна база от началото на тази статистическа серия на Destatis през 1994 година, което успява да компенсира спадовете от предходните два месеца.

В основата на този силен отскок стои разхлабването на строгите противоепидемични мерки и постепенно отварянето на бизнеса наново след средата на април.

Продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се повишиха през май с 3,8% след спад с 6,4% през април и с 1,2% през март, докато осреднената прогноза беше за понижение с 3,5 на сто.

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха с 4,9% на годишна база, а при нехранителните стоки - с 3,5 на сто. Продажбите по интернет и чрез поръчки по пощата скочиха през май с 28,7%.

Днешните много силни данни на Destatis са добър знак за потребителските разходи само седмици след постепенното вдигане на карантинните мерки, но по-точно доказателство за това колко устойчива е тази склонност за харчене от страната на немските домакинства ще бъде дадено от данните за следващите няколко месеца (юни, юли и август).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна