Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" прогнозира спад на британската икономика с 8,1%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P Global) отново намали прогнозите си за представянето на икономиката на Обединеното кралство през настоящата година и вече очаква тя да се свие с 8,1%, съобщава Ройтерс.

В същото време кредитната агенция предупреди за опасността от "перфектна буря" през следващата година, ако се провалят усилията за постигане на търговска сделка между ЕС и Великобритания преди изтичане на преходния Брекзит период на 31-ви декември 2020 г.


"Стандард енд Пуърс", която за пръв път в историята намали с две степени най-високия кредитен рейтинг "ААА" на дадена държава, след като Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз през 2016 г., заяви в сряда, че вече не предполага, че преходният Брекзит период ще бъде удължен през следващите шест месеца.

Вместо това рейтинговата агенция очаква Лондон да сключи с ЕС "базова" сделка за свободна търговия, която да е в сила от началото на 2021 г., въпреки че рискът от неуспех на преговорите остава "повишен'.

"Втора, по-голяма вълна от коронавирусна инфекция през есента, последвана от преминаване към правилата за търговия на Световната търговска организация през януари (в условията на Брекзит без сделка), рискува да се окаже "перфектна буря" за британската икономика", предупреди "Стандард енд Пуърс".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна