Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антония Първанова: PCR тестът не е създаден за вируси като Covid-19

12 000 фенове на стадиона е потвърждение за двоен стандарт, смята тя

Снимка: БГНЕС

"12 000 фенове на стадиона не е безопасно и е потвърждение за двоен стандарт". Това каза пред БНР д-р Антония Първанова - бивш депутат и евродепутат, работила като експерт в Световната здравна организация. По думите ѝ не е логично в другите дни да не е позволено да се събират толкова хора на трибуните на стадиона, а точно за финалния мач за Купата на България да е разрешено.

"Това, в един определен ден да не е опасно да се съберат много хора на стадиона, изглажда доста ненаучно и е един медицински абсурд", коментира тя.

В предаването "Нещо повече" д-р Първанова заяви, че във времето на пандемията много бизнеси са намерили "златно време" за печалби:

"Производителите на тестове - PCR, но и други видове, получиха огромна възможност да спечелят много пари, да се направи една добра кампания, в паниката, за стимулиране на интереса към тях, съответно и за цената им".

По думите ѝ вече е станало ясно от съобщение на създателя на PCR теста, който е починал преди година, че този тест не е направен за РНК-вируси, какъвто е Covid-19:

"Поради факта, че няма установен златен стандарт, с който да се сравнява PCR тестът, а изолацията на този РНК-вирус е достигната по изкуствен начин, се оказва, че от 30% до 50% е неточността на този метод". 

Д-р Първанова уточни, че това предстои в медицинските среди да се анализира, но предположи, че би могло и да се разследва.

Цялото интервю на Диана Янкулова с д-р Антония Първанова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна