Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт по киберсигурност: Отключването на определени мобилни телефони е изключително трудно

Снимка: pixabay.com

"Прокуратурата разчита на две възможности - или да ползва ресурсите на МВР, или да ползва възможностите на т.нар. вещи лица". Това обясни пред БНР Любомир Тулев - експерт по киберсигурност, във връзка с изготвянето на мобилни експертизи, свързани с телефоните на бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря по антикорупция на президента - Пламен Узунов.

В предаването "Преди всички" експертът посочи, че отключването на определени мобилни телефони е изключително трудно.

"Опитите да бъде повреден портът на телефона няма как да спре вещите лица да източат информация от него, защото има и други възможности - чрез ПИН-кодове, които са на гърба на телефона", категоричен беше Тулев и уточни:

"Единственият начин, който със сигурност работи, е компютърна експертиза, при която се отделя физически чип-паметта на телефона и тя се поставя директно в устройство, което чете въпросната чип-карта. Проблемът е, че при това отваряне на телефона и при това точене на информацията - по този начин, никой не може да ни гарантира, че ще успеем да прочетем информацията, защото тя е криптирана, а и може да  повредим устройството на потребителя, а нямаме право да повреждаме веществено доказателство, а имаме право само да източим информацията".

Цялото интервю на Силвия Великова с Любомир Тулев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени