Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на Фон дер Лайен, Ангела Меркел, Шарл Мишел и Дейвид Сасоли на 8-и юли

Урсула фон дер Лайен: ЕС се нуждае от бързо споразумение за възстановителния фонд

Шарл Мишел ще предложи по-малък бюджет на ЕС в замяна на подкрепа за фонда за възстановяване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в четвъртък, че основният приоритет на Европейския съюз през следващите седмици ще бъде постигането на "бързо и амбициозно споразумение относно европейския пакет за възстановяване".

"Тясната координация между институциите и широкото участие на Европейския парламент са от първостепенно значение. Бързото постигане на споразумение е изключително важно", подчерта Фон дер Лайен.

В тази връзка шефът на ЕК каза, че на 8-и юли се планира среща с участието на германският канцлер Ангела Меркел (Германия вече е ротационен председател на ЕС), председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли, на която да се обсъди фонда за възстановяване от коронавирусната криза.

Пакетът за икономическо възстановяване в размер на 750 милиарда евро вече беше обсъден на видеконферентна среща на европейските лидери на 19-и юни, като тогава г-жа Фон дер Лайен определи разговорите като "положителни" и същевременно подчертава необходимостта на блока да постигне споразумение възможно най-бързо.

Планираната за 8-и юли среща е само десетина дни преди насрочената официална среща на върха на ЕС на 17-и и 18-и юли, която ще се проведе в Брюксел с физическото присъствие на европейските лидери и на която би трябвало да се постигне окончателно съгласие както относно фонда за възстановяване, така и по отношение на следващата многогодишна бюджетна рамка на съюза 2021-2027 година.

Високопоставен служител на ЕС, цитиран от агенции Блумбърг и Ройтерс, каза, че преговорите за фонда за възстановяване ще бъдат много трудни и че президентът на Европейския съвет Шарл Мишел планира да представи компромисно предложение по въпроса следващата седмица, когато ще се проведе срещата с участието на Урсула фон дер Лайен, Ангела Меркел и Дейвид Сасоли.

Според европейския източник на Ройтерс, преговарящите от ЕС ще предложат на лидерите на европейските правителства малко по-малък по размер седемгодишен бюджет на съюза, но ще се придържат към целта за възстановителен фонд от коронавируса в размер на 750 милиарда евро.

По-скромният бюджет за 2021 - 2027 г. в сравнение с плана на Европейската комисия, публикуван на 26 май, има за цел да убеди групата на т.нар. "фискално консервативни" северни страни членки, водени от Нидерландия, да намалят съпротивата си относно часта на плана за възстановяване, включваща 500 млрд. евро безвъзмездна финансова помощ за най-силно пострадалите от Covid-19 членове на съюза.

"Това е тактическо решение, трябва да намерим баланс. Има още дълъг път да извървим", заяви пред Ройтерс служителят на ЕС, който обаче говори при условие за анонимност заради участието си в преговорите.

Шарл Мишел

Той също така посочи, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще предложи бюджетна многогодишна рамка в размер между 1,05 трлн. и 1,094 трлн. евро, което е по-малко от предложените от Комисията 1,1 трлн .евро за периода 2021-2027 г.

По-заможните страни, които са нетни вносители в европейския бюджет, също биха могли да запазят своите досегашни отстъпки, въпреки излизането на Великобритания от ЕС, което остави празнина във финансирането за останалите 27 държави членки.

Въпреки че това може да ограничи амбициите на ЕС в области от отбраната до научните изследвания, постигането на споразумение за фонд за възстановяване се счита за по-голяма икономическа и символична стойност за единния блок, посочва Ройтерс.

Шарл Мишел вече е разговарял поотделно с лидерите на ЕС и ще направи предложението си следващата седмица с надеждата правителствата да успеят да постигнат споразумение на среща на върха по-късно през юли, заяви официалният европейски източник на агенцията.

Междувременно холандският премиер Марк Руте заяви пред италианския вестник Corriere della Sera, че смята, че може да се постигне сделка, но продължава да е против предоставяне на безвъзмездни средства от фонда за възстановяване.

"Една система от заеми е много по-логична“, посочи Руте. "Тези заеми също са помощ. И въз основа на анализа на Комисията, ние знаем, че устойчивостта на дълга в Италия и Испания няма да отслабне от новите заеми".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна