Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Третият Райх отвътре“ с мемоарите на Алберт Шпеер

Книгата „Третият Райх отвътре“ представя мемоарите на Алберт Шпеер.

Алберт Шпеер е главният архитект на Хитлер и министър на въоръжението на нацистка Германия в разгара на Втората световна война. Той пише своите мемоари от 1946 до 1966 г., докато изтърпява в затвора своята присъда за военни престъпления, издадена от Нюрнбергския трибунал. Публикувани са през 1969 г. на немски език, а година по-късно излизат и на английски.

Мемоарите на Шпеер предлагат едно от най-подробните и проникновени описания на живота в близкото обкръжение на Хитлер, на възхода и падението на Третия райх, както и на самия фюрер.

„Третият райх отвътре“ e свидетелски поглед към най-висшите етажи на нацистката власт и завладяващ разказ за вътрешните механизми на Райха от един от неговите главни функционери. Шпеер представя любопитни детайли от отношенията и борбите за власт между високопоставените фигури в партията и като участник при вземането на ключови решения по време на войната разкрива някои от предпоставките, довели до военния крах на нацистка Германия.

„Това е текст, който отвежда читателите до вътрешния кръг на Третия Райх и отправя поглед зад кулисите на това управление. В книгата има много портрети на хората в Третия Райх, както и ескизи, опрени на близостта на Шпеер с Ева Браун. Погледът на Шпеер е опрян на непосредствения контакт. Това е свидетелски поглед след края на Втората световна война, след като присъдата на историята вече се е произнесла… Мемоарите са интересни и от психологическа гледна точка, защото Шпеер няма как да отрече участието си във вземането на решения, но търси да намери своята дистанция. Търси начини да оневини себе си, едно от средствата е чрез лайтмотива през цялата книга – магнетичната сила, която Хитлер излъчва и на която Шпеер не е успял да преодолее“, това сподели в предаването „12+3“ Николай Вуков, един от преводачите на книгата.

Интервюто с Николай Вуков можете да чуете в звуковия фал.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени