Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4-годишно от ясла в Кюстендил е с Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

4-годишно дете от една от детските ясли с най-голяма посещаемост в Кюстендил (99 деца в 5 групи) е с положителна проба, каза кметът на общината Петър Паунов.

Установени са контактните лица,  ще бъде взета проба на  малчуганите от цялата група.

Детето е заразено от бащата в семейството, който е с положителна проба.

Ще бъде направен тест на малчуганите от цялата група, каза кметът:

"18 са контактните лица. Те ще бъдат изследвани сутринта. Групата веднага ще бъде затворена. Пълна дезинфекция ще бъде извършена. Идентифицирани са децата. В този момент вече родителите ги взимат от детската градина. Четири лица има и от персонала. Това са двете учителки плюс медицинската сестра и лелката. Сутринта на всички ще бъдат взети проби и ще бъдат поставени под карантина, която тече от 26-ти. Това е последният ден, в който детето е посещавало детска градина. За щастие детето няма никакви симптоми".

Паунов опроверга коментарите, че болницата в Кюстендил е вече с изчерпан капацитет за леглата и не може да приема нови пациенти с коронавирус:

"Към момента са 13 човека при 40 легла. Очевидно е, че легла има на този етап. Затова са и всичките мерки, които взимаме, за да има легла и най-вече да има лекари. Легла имаме достатъчни. Лекари в един момент могат да не достигнат".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени