Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Любен Фързулев и приятели

Човекът не е еднопластов, той има много лица, казва артистът

Любен Фързулев показва най-новите си произведения, наред с творби на 11 художници – приятели, колеги или просто съмишленици на артиста. Според твореца "спойка на експозицията е изявената индивидуалност на авторите, техният заразителен талант". Авторът е известен със своите „дървени машини” от края на 80-те и мащабни текстилни инсталации в публичното пространство. 

Аделина ПопнеделеваИзложбата демонстрира средата на формирането на художника, способен сам да създава контекст, който провокира нови гледни точки към собствената работа. Фокусът е върху различни аспекти на ролите, в които влиза съвременният художник не само като артист, но и като куратор. 

Георги ДоновСамият Любен Фързулев отказва да се назове „куратор”, като казва: „Изложбата няма тема, насоченост, куратор... Всеки е свободен да покаже каквото сметне за необходимо. Защо? Много очевидно е – за по-голямо разнообразие. За да не отегча публиката. С лекота бих напълнил зала и сам. Това го мога. И какво от това. На мен би ми било отегчително. А така с още единадесет качествени автори би било "cool" (както казват сега). Идеята взех от нашите естрадни певци (концерт на певец и приятели). Всеки изпълнява по няколко хита. Хубаво, не е изморително и е разнообразно.”

Алла ГеоргиеваЛюбен Фързулев и приятели. Участници: Аделина Попнеделева, Алла Георгиева, Георги Донов, Ивайло Стоянов, Лъчезар Бояджиев, Любен Фързулев, Людмил Лазаров, Моника Попова, Надежда Олег Ляхова, Недко Солаков, Цветослав Христов и RASSIM®

Поканените сами определят с какво да участват, като вниманието е насочено към нови или непоказвани произведения, включващи скулптура, живопис, рисунки, видеоарт.

Експозицията може да да бъде видяна в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство до 30 август 2020 г. при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп – САМСИ, бул. „Черни връх” №2

Снимки - САМСИ


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от