Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Почивката на стотици румънци започна с кошмарно чакане часове наред на границата между България и Гърция в четвъртък сутринта, пише румънското издание "Фанатик".

На “Кулата“ - единственият отворен пункт на гръцко-българската граница, румънските граждани констатираха, че преминаването им е блокирано. Стотиците се оплакаха в социалните мрежи, че чакат часове наред, за да влязат в Гърция, като опашката е достигала шест километра.

За пореден ден днес темата за "Света София" в Истанбул е сред акцентите на турския печат, след като вчера Държавният съвет разгледа иск, който ще открие пътя за преустройването на храма в джамия, ако бъде одобрен. Решението ще бъде огласено в срок до 15 дни. По темата пишат "Дирилиш постасъ", „Йени шафак", "Йени сьоз" и други.

Руските вестници коментират резултатите от седемдневното допитване на народа за промени в конституцията. Отговорът е - Да, пише вестник “Росийская газета“. По същество хората подкрепиха Владимир Путин. Гласуването за измененията в конституцията се проведе при висока избирателна активност, рекордно ниво на подкрепа и липса на сериозни нарушения.

Само един от 85-те региона на Русия, рядко населена област на север, се противопостави на Кремъл и гласува срещу промените, пише по темата британският вестник “Гардиън“.

Ненецки автономен окръг гласува с над 55% срещу реформите. Това е единственият регион отговорил с Не.

Вотът там е сигнал за гнева на населението, което възразява срещу план, представен по-рано тази година от властите, за сливане със съседен регион. Местните смятат, че това ще ги направи по-бедни, като ще им отнеме специалната финансова подкрепа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени