Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилно приложение дава полезна информация за 8 столични района

Снимка: pixabay.com

Осем софийски районни администрации вече общуват с гражданите чрез специално мобилно приложение, създадено от екип доброволци на „Да, България“ и „Демократична България“. 

Мобилното приложение позволява на гражданите, които го инсталират на телефоните си, да получават информация за текущи ремонти и извънредни обстоятелства в квартала. Гражданите ще могат да предлагат кампании на кметовете по места.

Приложението се използва пилотно в столичния район Слатина още от началото на годината. Сега вече всички райони с кметове от „Демократична България“ разполагат с него. Информация за приложението е качена на Фейсбук страницата на районите. Там гражданите могат да се запознаят с него и да научат как да го инсталират.

„Готови сме да подарим приложението на всички кметове на райони, които имат желание да го използват“, отбеляза в предаването „Преди всички“ Ивайло Мирчев, компютърен специалист и член на екипа, създал приложението.

„Например в Слатина гласува през приложението за това дали трябва има зелена зона или не. Могат да се пускат анкети и кметът да се допитва постоянно и до гражданите, не само до гражданските съвети. И така се дава много по-голяма представителност на всички граждани“, обясни Ивайло Мирчев.

Общинската администрация в осемте района е обучена предварително как да качва новата информация, касаеща съответното районно кметство, така че приложението да съдържа полезна и лесно достъпна информация за гражданите.

Още по темата чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!