Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Валери Димитров:

Рисково е лица извън банковия сектор да са мажоритарни акционери в банка

Снимка: БГНЕС

„Ако не е налице хипотезата за квалифицирано дялово участие на Карел Комарек, което изисква изрично одобрение на БНБ, защото Банката преценява надеждните акционери, тогава чешкият предприемач ще е един малцинствен акционер в банката. Затова в този случай професионалната му биография, че се е занимавал с хазартен бизнес, няма значение“. Това коментира пред БНР банковият експерт проф. Валери Димитров.

Valea Foundation на чешкия предприемач Карел Комарек е частният инвеститор, който участва в увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ). 

Проф. Димитров подчерта, че ПИБ е публично дружество и затова акционерите разполагат със защита на малцинствените акционери.

„Може Комарек да иска да натрупа престиж, да натрупа история като банков акционер с оглед на бъдещи негови бизнес проекти. За причините само може да се гадае“.

В предаването „Хоризонт за вас“ проф. Валери Димитров допълни:

Участието на Българската банка за развитие не е проблемно в случая. Няма нищо нередно в сделката... Влизането на една банка в друга банка е гаранция за по-добро управление. ПИБ не е проблемна банка, има достатъчно капиталови буфери. Но съм скептичен, че като мажоритарни акционери в банка трябва да участват лица извън финансовия сектор. Това е изключително рисково. Историята показва, че обичайно проблемите на търговски банки са свързани с нефинансовия бизнес на техни основни акционери“. 

Проф. Валери Димитров е категорично против идеята за референдум за влизането на страната ни в еврозоната: 

„Съжалявам, но гласът на народа не може да взима решение по такива изключително професионални теми. Гласът на народа често се изражда в глас на тълпата, на невежата тълпа. С референдум не можем да решаваме такива въпроси“. 

Интервюто с проф. Валери Димитров можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от