Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Конституционните промени в Русия влизат в сила от 4-ти юли

Владимир Путин - 11 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин подписа в петък указ, който дава възможност промените в конституцията на страната да влязат незабавно в сила от 4-ти юли.

Според същия указ, променената версия на руската конституция ще бъде публикувана на официалния правителствен интернет портал за правна информация.

Това стана факт, след като Централната избирателна комисия утвърди окончателните резултати от общонационалното гласуване на промените в конституцията на Русия. Почти 78% от гласоподавателите подкрепят промените, а малко над 21% не ги одобряват, сочат окончателните резултати от вота. Избирателната активност е 68 на сто.

Изказвайки се на видеоконференция с работната група, която подготви измененията, Путин подчерта, че сега руското законодателство трябва да бъде приведено напълно в съответствие с новите промени на конституцията.

"Промените в основния закон на страната засягат всеки. Окончателната, решаващата дума тук можеха да имат само гражданите на Русия. Бих искал още веднъж да благодаря на тези, които направиха своя отговорен избор".

Путин подчерта, че приетото от цялата страна значимо решение се отнася до ценностите и базовите принципи, които лежат в основата на по-нататъшното развитие на Русия:

"Като цяло резултатите от гласуването показаха високото равнище на консолидация на обществото по ключовите въпроси от общонационално значение. В тази връзка се обръщам към правителството, към ръководителите на регионите и парламентаристите. Приоритетите и ценностите, за които гласуваха нашите граждани трябва изцяло да бъдат реализирани".

Той също така посочи че "е били направено всичко", за да се проведе процедурата на гласуване по подходящ и безопасен начин.

Една от конституционните промени дава право на Владимир Путин да се кандидатира за президент още два пъти след изтичането на настоящия му мандат през 2024г. и теоретично да остане на власт до 2036-та.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна