Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Все още няма ефективна ваксина срещу Covid-19

Световна здравна организация

Изпълнителният директор на Програмата за здравеопазване при извънредните ситуации на Световната здравна организация Майк Райън заяви в петък, че нито един кандидат за ваксина срещу Covid-19 не е постигнал достатъчно напред, за да започне да показва сигнали за ефикасност.

Райън добави, че ваксина за коронавируса вероятно няма да бъде разработена тази година и че би било неразумно да се предвиди кога ваксината срещу Covid-19 може да бъде готова за масово разпространение.

"Трудно е да имаме ваксина през тази календарна година", подчерта той и добави: "Докато кандидатът за ваксина може да покаже своята ефективност до края на годината, въпросът е колко скоро може да се произвежда масово", посочи той на редовния ежедневен брифинг на СЗО.

Междувременно генералният директор Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че Световната здравна организация очаква първоначални резултати в рамките на две седмици от клиничните изпитания на лекарства, които биха могли да бъдат ефективни при лечението на пациенти с Covid-19.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени