Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валтери Ботас тръгва първи в Австрия

Валтери Ботас

Финландецът Валтери Ботас с Мерцедес ще стартира от първа позиция в утрешния първи старт за сезона във Формула 1 - Гран При на Австрия.

На пистата "Ред Бул Ринг" Ботас записа най-бърза обиколка в квалификацията за място - 1:02.939 минута. за него това е 12-и полпозишън в кариерата.

Шесткратният световен шампион Люис Хамилтън (Великобритания) с "Мерцедес" остана втори на 12 хилядни от секундата.

Пилотите на Мерцедес доминираха във всичките три свободни тренировки, а след квалификацията днес записаха четвърта двойна победа в Австрия.

Първите две места в стартовата решетка са рекорден 65-и път за шампиона Мерцедес.

От трета позиция утре ще потегли победителят в последните две състезания в Австрия Макс Ферстапен (Холандия) с Ред Бул, а четвърти е Ландо Норис (Великобритания) с МакЛарън.

Германецът Себастиан Фетел завърши 11-и в квалификацията, след като отпадна във втората сесия. За него това е последен сезон с тима на Ферари.

Сезонът във Формула 1 трябваше да стартира в средата на март в Австралия, но глобалната пандемия от коронавирус доведе до отлагане или анулиране на първите 10 състезания от календара.

Новата програма на стартовете започва с два старта в Австрия (в неделя и на 12 юли), а седмица по-късно е Гран При на Унгария.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна