Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Караянчева се поклони пред подвига на воините от Пловдиския гарнизон

Снимка: Народно събрание

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се поклони пред подвига на воините от Пловдивския гарнизон, паднали за националните каузи на България. В словото си на тържествената заря-проверка тя припомни битката при Криволак от 4 юли 1913 година, която е решаваща за изхода на Междусъюзническата война. По думите й България е длъжник на предшествениците на Пловдивския гарнизон:

„Непонятно е, че датата четвърти юли не бе чествана в продължение на десетилетия и празникът ви бе възстановен едва преди пет години.  Но никакви идеологии и политически сметки не могат да изтрият признателността на поколенията. Всички вие можете да казвате с основание всеки ден: „Аз съм достоен наследник на героите на Криволак. Аз съм достоен пазител на родината. България може да разчита на мен.“ България разчита на вас. Честит празник на Пловдивския гарнизон, уважаеми воини и граждани на град Пловдив. Бог да пази България!“

Заря-проверката беше предшествана от тържествена марш, шествие на Централния площад и заупокойна молитва, отслужена от митрополит Николай. По-рано Специалното формирование получи своите бойно и представително знаме от министър председателя Бойко Борисов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени