Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Борис Христов е носител на Вазовата награда

Борис Христов
Снимка: Уикипедия

Борис Христов е носител на Вазовата награда за цялостно творчество тази година, съобщи кметът на община Сопот Деян Дойнов.

По повод 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература издателство "Рива" събира лириката на Иван Вазов в антология, отделена за първи път от социалната и патриотичната му поезия. Съставителството е на Борис Христов.

Книгата съдържа 150 стихотворения, някои от които рядко срещани в многобройните издания, предлагани до днес, и малко познати на съвременния читател.

Община Сопот ще посрещне 170-ата годишнина от рождението на Вазов с тържества и инициативи в ограничен мащаб, които ще се случат при спазване на най-строги противоепидемични мерки, допълва Дойнов. Това по думите му не бива да пречи на разбирането, което носим за Вазов в сърцата си, не бива да омаловажава нито значението, нито завета му.

Борис Христов – поет, белетрист и сценарист, е роден на 14 август 1945 г. в село Крапец, Пернишко. Завършва гимназия в Перник, после българска филология във Великотърновския университет (1970).

Прави общ дебют с още двама творци в сборника "Трима млади поети" (1975), а самостоятелен дебют – с "Вечерен тромпет" (1977). Носител е на Голямата литературна награда на СУ "Св. Климент Охридски" (2000). През 2010 г. в писмо до Министерския съвет обяснява, че отказва да получи присъдения му вече орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени