Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-бързото нарастване на заразените с Covid-19 у нас е акцентът на седмицата

Снимка: БГНЕС

Все по-бързо расте броят на заразените с коронавирус у нас. Само в неделния ден, когато традиционно се правят по-малко тестове, те са 180. Най-много са в София, но в страната се образуват огнища.

Националният оперативен щаб предприе мерки, за да подсили готовността на лечебните заведения.


Усложнена остава обстановката в Кюстендил, където болницата е препълнена, а ромският квартал все още е под карантина. Нови огнища пламнаха в шивашки цех в Кричим, във вагоноремонтния завод в Септември.

Все по-често абитуриенти дават положителни тестове за коронавирус, след като отпразнуваха завършването на училищното си образование. В София медик от Спешна помощ изгуби битката с Covid-19, след като се зарази по време на реанимация на тежко болен пациент.

На този фон близо 12 000 футболни запалянковци наблюдаваха на живо финала на Купата на България между ЦСКА София и Локомотив Пловдив (3:5). По нареждане на премиера здравният министър Кирил Ананиев присъства на срещата, за да контролира спазването на мерките против разпространението на заразата.

Телевизионните кадри обаче категорично показаха, че привържениците на двата отбора не носеха маски и не всички спазваха социална дистанция.


Снимки на тежка строителна техника при Седемте рилски езера буквално взриви социалните мрежи. Премиерът Бойко Борисов нареди проекта да бъде замразен, докато не се изясни каква е ситуацията. Той нареди на екоминистъра Емил Димитров да провери на място дейностите по изграждане на пътеки и да обсъди въпроса с екологичните организации на чай и мента, глог и валериан.

Не само казусът с екопътеките в Рила буди тревога. В деня, когато посрещнахме първото юлско утро, се проведе протест при строежа в Алепу.

Пламен Бобоков влиза в Националната следствена служба на разпит

Традиционната размяна на реплики между премиера и президента продължи и тази седмица. Разпространението на чат комуникация, която е част от разследване по случая "Бобокови" - също. Бизнесменът Пламен Бобоков сам показа смс-и, в които нарича премиера Бойко Борисов "Бос".

Автентичността им бе потвърдена лично от Борисов, а президентът Румен Радев настоя цялата негова кореспонденция с Бобоков да бъде оповестена. Държавният глава поиска и независима експертиза на аудиозаписите, за които се твърди, че се чува гласът на министър - председателя.

Предаването можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени