Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: В България се установява режим на „страхуването“

Христо Иванов
Снимка: Светослава Кузманова

Писмо – призив депутатите да си подадат оставки, тъй като не знаят как да си вършат работата, внесе в парламента „Демократична България“. 

Христо Иванов, съпредседател на формацията, обяви пред БНР:

Има криза на правовия ред в България, това е имунната система на една демокрация и ние не можем да се справим с вируса на зацапване на политическата система от тези мрежи на влияние. Няма институции, които ефективно да отговорят кое е истина и кое не, кое е законово и кое не... Главният прокурор се занимава с избирателни медийни линчове. Презумпцията за невиновност е отменена... Това е много тежка криза на българската законност. Ние бяхме скандализирани от тоталната незаинтересованост от страна на парламента“.

Според Иванов няма нито един народен представител, който да е свободен от страх и да попита главния прокурор за криза на законността.

Гешев трябваше сам да си сложи белезниците пред Народното събрание“.

В предаването „Неделя 150“ Христо Иванов допълни:

Ние сме в много тежка криза. Тази криза се отнася до всеки. Защото е налице несигурност дали твоите чатове или есемеси утре няма да се появят, дали твоят бизнес и собственост няма да бъдат атакувани, дали ти няма да бъдеш превърнат в изкупителна жертва и да използват срещу теб една мярка за неотклонение като репресивен инструмент“.

По думите на Иванов в България се установява режим на „страхуването“

„Гешев води обществено-политическа война и не се занимава с това да прилага закона и да събира доказателства за обективната истина, не прилага един и същи стандарт към всички... Кутията на Пандора не сме я отворили, а сме я счупили. От нея карантията на българската държава се влачи по улицата“. 

Интервюто с Христо Иванов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна