Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радина, Петър и оригами бутилката - зелена алтернатива за бъдещето

Радина Попова и Петър Захаринов
Снимка: Лозина Владимирова

Радина Попова и Петър Захаринов имат стартъп за зелени алтернативи. Целта им е създаване на иновативни и практични опаковки за храни, напитки, козметика, които да бъдат за многократна употреба и така да формират нова култура у хората – по-екологична, по-евтина, по-практична. 

Първото им изобретение, което до края на месеца ще започне да се произвежда официално, е оригами бутилка за многократна употреба. Тя се сгъва, пести място в чантата и пластмаса на природата, а когато се разгъне, за да се напълни с вода, няма опасност да протече, защото е изработена от висококачествен полимер, а капачката е от неръждаема стомана. 

Радина Попова работи в сферата на бизнеса и маркетинга. Била е част от рекламната индустрия. Завършила е магистратура по иновации и предприемачество в Барселона. Работила е в стартъп в Берлин, свързан с биотехнологии. Решението ѝ да се върне в България я среща с Петър Захаринов. Той е архитект. От десет години се занимава с продуктов дизайн. Нещата, които прави, са базирани на геометрия и на неочаквани геомeтрични построения, които на пръв поглед изглеждат невъзможни. Но само на пръв. 

Мечтата на Радина и Петър е да повлияят по ефектен и удобен начин върху културата на еднократната употреба

„В основата на бутилката е цял наръч от принципи, различни кройки на сгъване. Първо открих принципа, преди 6-7 години, докато изследвах друг вид геометрични структури - киригами“, сподели Петър в предаването „Нощен Хоризонт“. 

Радина допълни, че идеята е насочена към бутилката за вода, тъй като това е най-универсалният продукт за многократна употреба в ежедневието ни. 

За да започнат по-целенасочена и с перспектива работа върху идеята за оригами бутилката, Радина и Петър основават свой стартъп DiFOLD:  

„Над две години разработваме продукта от концептуализиране до завършено предварително производство... Проектът е тестван в индустриални условия, има дребни неща за дооправяне. 95% е готов продуктът и предстои да се направи реалната матрица, която може да издържи до милион цикъла на отливки... До 16-и юли тече кампания по набиране на средства за масовото производство на бутилката“. 

До този момент, две седмици от началото на кампанията, натрупаната сума от цял свят е над 100 000 долара. Когато събраните пари бъдат преведени по сметка, ще стартира производството на оригами бутилката в Китай. А в оформянето на нейния външен вид участие имат и хората, които са или биха си я поръчали. 

При набирането на средства Радина и Петър получават обратна връзка от дарители и получават ценни идеи. 

„Това, което забелязваме като по-чест коментар е свързано с интегрирането на филтри за пречистване на вода. Ще видим как гърлото на бутилката и капачката могат да са съвместими с такива филтри. Това е нещо, което мислим за в бъдеще, както и технология с ултравиолетови лъчи, която да пречиства и течността“. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от