Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия спасяват ледника Презена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия се прави опит да бъде спасен ледника Презена. Той се намира в област Трентино – Южен Тирол между 2700 и 3000 метра надморска височина в Алпите.

От 2008-а година насам, по университетски проект на висши учебни заведения от Милано и Тренто, се прилага технология срещу топенето на ледника Презена. Всяка година, след края на ски сезона върху него се разпростира специално текстилно покритие, което не допуска силните слънчеви лъчи да го разрушават. Вече са покрити над 100 000 квадратни метра площ, като се отчита, че аблацията е намалена до 52%. 

Установено е, че абсорбцията на покритите части на ледника с брезентите от геотекстил е средно до 36%, до като на непокритите е средно 57%. 

През зимата също се взимат мерки за спасяването му чрез създаване на естествен лед и покрития от изкуствен сняг. Проектът се реализира със съдействието на провинцията на град Тренто. 

Средните годишни разходи между управление и поддръжка възлизат на 420,000 евро, но резултатите за 12 години работа са оптимистични, защото се вижда, че от топене леда на ледника Празена е спасен на дебелина над 50 метра.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна