Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жозеп Борел пристига на двудневно посещение в Турция

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Върховният представител на Европейския съюз за външната и политиката по сигурността Жозеп Борел пристига на двудневно посещение в Турция. В рамките на визитата Борел ще се срещне с високопоставени турски официални лица, с които  ще обсъжда цялостното състояние на отношенията между Брюксел и Анкара, ситуацията в Източното Средиземноморие и бежанските споразумения между Евросъюза и Турция.

В програмата на посещението на Жозеп Борел са предвидени работен обяд и съвместна пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, както и среща с военния министър Хулуси Акар.

В края на юни Жозеп Борел посети Гърция и Република Кипър. По време на визитата си в Гърция той посети района на турско-гръцката граница и предупреди Анкара, че всеки неин опит да подкопае сигурността на границите и правата на Гърция ще бъде считан за опит да стори това срещу Евросъюза.

При визитата си в Кипър Жозеп Борел предложи да посредничи между Кипър и Турция, но идеята беше оценена като „далеч от сериозността“ от говорителя на турското външно министерство Хами Аксой.

Друга ключова тема на посещението ще е сътрудничеството в сферата на контрола върху миграцията. От март до сега продължават преговори по въпроса между ЕС и Турция.

Фокус на срещата на Борел с турския военен министър се очаква да бъде ситуацията в Сирия и Либия.

Очаква се Турция да постави и въпроса за решението на Европейската комисия Турция да не бъде включена в списъка на страните, до които пътуването се смята за безопасно от гледна точка на коронавируса. Решението предизвика недоволството на Анкара, но същевременно броят на активните случаи на Covid-19 в страната остава около 20 500.

Предишната визита на Жозеп Борел в Турция беше в началото на март, когато няколко десетки хиляди души от различни близкоизточни и африкански страни, Афганистан и Пакистан се опитаха да се прехвърлят на гръцка територия.

Следващата седмица Европарламентът ще проведе пленарни дебати за отношенията между Съюза и Турция, включително за ситуацията в Източното Средиземноморие, а на 13 юли Съветът на външните министри на ЕС също ще дискутира отношенията с Анкара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна