Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Очакваното днес обявяване на новото правителство на Франция от назначения миналия петък за премиер Жан Кастекс, след като Едуар Филип подаде оставка, е основна тема на "Льо Монд". "Дер Шпигел" посвещава материал на 10-те процента най-богати в Германия и сравнява годишните доходи на различните професии в страната. Мерките срещу привнасянето на случаи на Ковид-19 през летищата са днешната тема на италианския "Кориере дела Сера".

За начините за заобикаляне на ограниченията за пътуване до Гърция през България, Германия, Швейцария и Австрия, пише солунският вестник "Македония". "Вярват на Гърция, но не идват", е водещото заглавие на ежедневника "Катимерини", като цитира социологическо проучване, според което чуждестранните туристи смятат южната ни съседка за относително безопасна дестинация, но не планират да я посетят преди есента.

След вчерашната 72-ра годишнина от основаването на британската Национална здравна служба "Индипендънт" днес анализира успехите и неуспехите в работата й, опасността от втора вълна от коронавирус през зимата, както и щедрите обещания на правителството на Острова за здравеопазването.

"Ню Йорк таймс" поставя акцент на непропорционалното разпространение на новия коронавирус сред различните раси, като най-засегнати отвъд Океана са афроамериканците. "Уол Стрийт Джърнал" обръща внимание на загубените милиарди в развиващите се страни заради загубата на работни места поради пандемията и проучванията за ваксина за Ковид-19.

Руските издания коментират делото срещу журналиста Светлана Прокопиева в руския град Псков, обвинена в оправдаване на тероризма. Днес се очаква да бъде огласена присъдата срещу нея, заради разсъждения по радиото какво е накарало 17-годишен анархист да се самовзриви през 2018-а в клон на Федералната служба за сигурност в Архангелск.

Отношенията между Китай и Ватикана са във фокуса на "Саут Чайна Морнинг пост". Ежедневниците в Индия обръщат внимание на нарастващия брой заболели от новия коронавирус. Индия задмина Русия по брой регистрирани случаи на заболели от Ковид-19, и вече е третата най-засегната страна в света, след Съединените щати и Бразилия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени