Виното е индивидуално усещане. Виното е субективна напитка. Всеки има различна представа за вкуса на виното и за това има такова разнообразие на сортовете и вината. Това каза Стефка Свещарова, председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите, в "Нашият ден". Асоциацията, в партньорство с Община Варна и с участието на Министерство на туризма, организира осмото издание на „Фестивал вино и храна” - Варна от 6 до 8 юли 2020 г. Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града. В трите дни на фестивала Варна се превръща в гурме столица на България. Ще има представяне и дегустации на вина от България и света на 36 щанда, занаятчийски хранителни продукти, срещи на производители с потребители.
На изложението с дегустации посрещат винарски изби от България, вносители на вина, производители на хранителни продукти. Гурме-зона „Ресторантът” е съпътстващо събитие във фестивалните дни, организирано от шеф Петър Йоргов и от екипа му от Българската асоциация за кулинарна култура.
"Симбиозата между лозар/винар и виноценител и сомелиер трябва да бъде в хармония, за да има хармония и във виното. Ако искате да изградите своя индивидуален вкус към виното, трябва да тренирате своите сетива, да усещате аромата, вкуса, послевкуса." – казва Свещарова.
Повече за фестивала, за любовта към виното, за значението на винените турове в наши дни, за днешната стрийт и фастфууд култура и за предизвикателствата пред винената гилдия, разказва в "Нашият ден" Стефка Свещарова, председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.