Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на целувката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-сладкото засвидетелстване на обич и внимание. Това е целувката. На 6 юли се отбелязва Световният ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и е официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се чества в различните краища на света. И до днес няма обяснение защо хората са започнали да се целуват. Твърди се, че в началото това е било знак на доверие. Има най-различни легенди за появата на целувката. От тази, че средновековните рицари са проверявали дали техните дами са пили вино, до тази, че целувката уста в уста идва от маймуните. 

За целувката в киното разказва Веселина Даковска в звуковия файл.

Как ще изглежда „следпандемичната“ целувка, коментира Елица Великова, психотерапевт от Института по терапия и експресивни изкуства, в ''Нашият ден''.

Според психотерапевта чувството за безопасност идва преди желанието за близост, от което се повлиява близостта. 

"Може би сме провокирани да мислим творчески за други алтернативни начини на изразяване на чувствата.

Смятам, че е проява на отговорност да предпазим своите близки и обичани. Има много други жестове, които да заместят целувката. И трябва да се научим, нещо трудно за Балканите, да изразяваме чувствата си с думи. Нека да бъдем щедри в тези изразявания. Интимността може да се породи в споделянето на чувствата, това "храни душата", казва Елица Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени