Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визията на младите за климатичните промени в конкурс за дизайн

Снимка: Българска Фондация Биоразнообразие

Приключи гласуването в конкурса за дизайн на проекта „GameOn!“. Конкурсът е организиран от Българска Фондация Биоразнообразие и е посветен на възможните решения за опазване на природата и противодействие на климатичните промени.

Участие са взели 30 участници с над 60 концепции. От тях финалната битка се е провела между 5 кандидатури за одобрението на публиката. Победителката Йоана Якова е избрана с публично гласуване.

Йоана Якова е председател на Ученическия парламент във Велико Търново и посланик на проекта „GameOn!“

„Това, което аз изобразих, е един герой, който може да бъде всеки от нас, застанал с наметало от падащи листа и върху зеленина на фона на града, който е мрачен и в него се крият мръсотии и неща, които трябва ние заедно, обединявайки се, да победим или да почистим“, разказа тя пред "Хоризонт". Героят на Йоана държи вълшебна пръчка, която е символична. „Тъй като тя е в нас. Трябва да се предприемат мерки незабавно. Искам да предизвикам хората да действат веднага.“

Йоана Якова от години се опитва да живее природосъобразно. Когато отива на училище, избягва да си купува пакетирани храни, носи си домашно приготвена храна. „Също не използвам пластмасови бутилки. Имам си шише за многократна употреба и винаги съм с него, навсякъде. Покрай мен цялото семейство започна да мисли по друг начин това, което се случва около нас“, допълни тя в предаването "Преди всички".

Виждам промяна, най-вече сред най-близките си приятели, уверява Йоана. 

Именно младежите успяват да поставят в дневния ред на световно равнище политиките за климатичните промени, смята Яна Славова от Българска Фондация Биоразнообразие. Според нея гласът на младите хора е станал „по-разбираем и по-чуваем от експертните гласове“.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна