Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговци от Ловеч искат по-ниски наеми

Нашествие на змии на Покрития мост плаши туристите

Снимка: Wikipedia

По време на извънредното положение повечето търговски обекти на най-голямата атракция в Ловеч - Покрития мост, са останали затворени заради липсата на посетители и противоепидемичните мерки. 

Занаятчии и търговци на моста сигнализират, че не могат да си платят наемите за помещенията. От март насам Общинският съвет ги е намалил с 50 на сто за времето на извънредното положение. Сега общинска комисия ще разглежда искането на наемателите за намаляване или освобождаване от месечните им такси за срок от два месеца след отмяната на извънредното положение.

Мирослава Иванова е собственик на магазин. В края на юни облекченията все още не са изчислени, казва тя. „Тези 50 на сто все още не са изчислени и ние не сме платили нито една стотинка. Успях да си платя само за месец юни, но ми начислиха лихва за закъснение, че не е платено до 10-ти. Не е въпросът в лихвите. Ходиш искаш да си платиш, никой не ти взима парите, накрая ти слагат лихва.“
 
Мирослава Иванова е установила, че при плащането за юни наемът е увеличен на основание инфлацията от месец април. така от 506 лв. наемът й е скочил на 524 лв.

Същото споделя и Анатоли Тонев от кожарско ателие. Ще стане така, че нямаме да имаме възможност да платим, защото и приходите не са ни същите.“

Търговците коментират, че е кощунство да се увеличават наемите, защото те ще възстановяват поне още година заради извънредната обстановка. Крайната дума ще има ли облекчения за наемателите ще е на Общинския съвет в града. 

Занаятчии се оплакват още, че не смеят да влязат в ателиетата си на Покрития мост заради нашествие на змии, които плашат и туристите.

„Наличие на змии в помещението. Повече от месец не съм стъпвала, защото гъмжи от змии. Колко пъти сигнализираме - клиените крещят, бягат. Какви наеми да коментираме? Ние тук живеем в зоопарк!", негодува Стефка Тинкова.

От пресцентъра на общината посочват, че са преприели мерки, а при необходимост се кани специалист - природозащитник, който връща змиите обратно в естествената им среда. Водните змии са защитен вид и глобата за убиването им е от 100 до 5000 лева. Преди години змиите са били отблъсквани с различни химически препарати.
 
Търговците алармират още, че Покритият мост се нуждае от спешен ремонт. 

Още по темата чуйте в репортажа на Пламен Христов. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени