Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Далай Лама дебютира с музикален албум

Лама Дордже Карма Тсал: до голяма степен будизмът е свързан с работа с ума, с вътрешна работа и духовно развитие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Духовният водач на Тибет Далай Лама дебютира с музикален албум навръх 85-тия си рожден ден. Албумът му „Вътрешният свят“ съдържа 11 композиции , в които мантри и песнопения са смесени с новосъздадена музика.
Духовният водач на Тибет е едва двегодишен, когато след изпит е разпознат като 14-то въплъщение на Далай Лама“, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ Марина Великова, музикален редактор в програма „Хоризонт“. От 20 години тя е свързана с Индия и Непал, участвала е в концерта „На покрива на света“, свири на различни инструменти, а стилът й е повлиян от различни техники на източните култури. Пет години Марина е специализирала музикално майсторство в най-старата школа по музика в Делхи.
Личността на Далай Лама е изключително важна за свързаните с будизма по света, посочи пред "Хоризонт" Лама Дордже Карма Тсал , български будистки учител от школата Нйингма на тибетския будизъм. „Той е най-разпознаваемото име в будизма и най-авторитетният учител в момента в световен план. Той е един от моите учители. Изключителна личност.“

"Далай Лама е институция в света на тибетската култура и тибетския будизъм. Далай Лама е титла, предавана от прерожденец на прерожденец", отбеляза още Лама Дордже Карма Тсал.

Дебютният музикален албум на Далай Лама е нещо доста необичайно дори за него, изтъкна Лама Дордже Карма Тсал.

Думата мантра може да бъде преведена като защита. Според Далай Лама мантрите обединяват музиката с учението, посочи Марина Великова. „Музиката на албума „Вътрешният свят“ е с много ефирни инструментали, на фона на които Далай Лама изпълнява мантри“, допълни тя.

Според Далай Лама, музиката може да помогне на хората така, както той самият не може.

Приходите от албума ще се използват от различни организации за социално, емоционално и етично обучение по международна програма, разработена от тибетския духовен водач.

„От много години той се опитва да прехвърля мостове между тибетската култура, будистката култура и западния свят. В будизма не съществува схващането за музика без смисъл, за музика, изцяло направена за развлечение. Аз съм сигурен, че този албум е малко по-различен от обикновен музикален албум. Той съдържа мантри, съдържа молитви и е някакъв вид изява на неговата дейност", допълни Лама Дордже Карма Тсал, който не определя будизма като религия. Уточнява, че до голяма степен той е свързан с работа с ума, с вътрешна работа и духовно развитие.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени