Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал с клип на Фон дер Лайен в подкрепа на хърватския премиер

Андрей Пленкович и Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Клип с участието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в подкрепа на хърватския премиер Андрей Пленкович предизвика сериозно недоволство.

Става дума за предизборно видео с участие на ръководители от страните членки на ЕС, чиито партии са част от Европейската народна партия. В клипа г-жа Фон дер Лайен отправя първа пожелание за успех на фона на сградата на Комисията и знамето на ЕС, а на екрана е изписано „Председател на Европейската комисия“.

Говорителят на Комисията Ерик Мамер уточни, че Урсула фон дер Лайен е записана по време на карантината, а оформянето на видеото е станало в Хърватия.

"Очевидно това видео не трябваше да е на фона на "Берлемон". Когато обаче то е било заснемано, те са използвали същия фон като при предишните клипове. И в следващия етап на продукцията на видеото в Загреб, длъжността на председателката е била добавена, което явно не беше предвидено".

"Председателката смята за нещо добро за европейската демокрация еврокомисарите да имат активен политически живот, но това да става в подходящите условия", допълни той.

Скандалът е факт, след като управляващата в Хърватия партия "Хърватска демократична общност" на премиера Андрей Пленкович спечели парламентарните избори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!