Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за Иван Вазов в Националната библиотека

| обновено на 07.07.20 в 13:53

На 9-и юли се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов.

По този повод в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" беше открита изложбата "Българийо, аз всичко тебе дадох". Голяма част от документите, включени в нея, се показват за първи път.

"Днешната изложба наистина е уникална като съдържание и като визия" - посочи директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова. Експозицията "Българийо, аз всичко тебе дадох" проследява моменти от живота на писателя, събрани върху документални пана. Творчеството на Иван Вазов изгражда образа на България на границата на две епохи: последните години преди Освобождението и първите стъпки на Свободна България, посочи в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова:

"Вазов ни даде отправна точка за доброто и злото, за истината и вярата, за героизма и предателството. Неговите образи се превърнаха в имена за малодушие, но и за благородство, за примиренчество, но и за жертвоготовност. Ако искаш да разбереш България, трябва да прочетеш "Под игото". "Аз съм българче" не е само стих. То е клетва. То е клетва на всеки от нас като българин".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени