Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Стефанова: Битката със самия себе си – това е най-голямото предизвикателство в айкидо

Тя е единствената българка с четвърти дан в традиционното направление в айкидо. 

Завършила е университета в Шизуока в Япония, както и Националната спортна академия „Васил Левски“. 

Член на международната федерация по бойни изкуства, заместник- председател на традиционно Айкидо Европа

Казва се Теодора Стефанова.


Какво коства на една жена да стигне до това ниво в такъв консервативен спорт, чуйте в звуковия файл:

„Изключително трудно се постига това. Тези степени са изключително високи и трудно се дават на жени. Техниките при нас са изключително ефикасни. За около 45 минути се демонстрират около 120 форми. Те се правят на висока скорост, което изисква части от секундата. Всичко трябва да е изпълнено без грешка“, сподели специално за БНР Теодора Стефанова и допълни:


„Доста изпитания съм преминала, за да мога да бъда допусната до изпит за тази степен. Една жена трябва да покаже кристална техника, защото в нашето бойно изкуство ние не използваме сила. Ние сме наследници на техники, които са описвани от самураите през древността и са предавани на поколения. Мотивацията е най-трудното нещо. Предизвикателството за всеки един от нас е битката със самия себе си“ разказа заместник- председателят на традиционно Айкидо Европа.


„В традиционното айкидо или 2 или 3 жени, които са пети дан. На тези, които вървят по моите стъпки се опитвам да бъда пример. Когато са по-малки влагам по-майчински акцент. По-големите ги водя като сенсей. Показвам им това, което ги очаква, показва им колко е трудно.  От 3 до 4 дан аз трябваше да чакам 12 години, за да ме допуснат до изпит. През тези години  се готвих. Сега минаха 5 години от взимането на четвърти дан. И аз всеки ден продължава да се подготвям, докато в един момент нашия сенсей прецени, че имам съответните качества, достойнства и техническо ниво за да мога да бъда допусната до този изпит“, завърши Теодора Стефанова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна