Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Теодор Елмазов: Да преживяваш от изкуство също е изкуство

Ars longa, vita brevis

Теодор Елмазов
Снимка: nationaltheatre.bg

Числото на годините има значение, доколкото ти позволява да бъдеш активен, но духът е по-важен, казва актьорът Теодор Елмазов, който празнува рожден ден и е главен герой в "Нашият ден". 

"Духът те кара да правиш това или онова, да се хвърляш в абсурдни ситуации, да твориш в невъзможни условия, както напоследък се случва. Но винаги има изход, винаги има път."

Ars longa, vita brevis 

"Има такива вечни сентенции, които изпълват със съдържание моя живот. Другата е "Да преживяваш от изкуство също е изкуство". Мисля, че до момента съм имал възможността и радостта да се занимавам с театър, кино и телевизия и мисля да продължавам."

Този рожден ден – дата на равносметка

"Тази дата сега е особена – дата на равносметка. Покрай пандемията си спомних за моменти – интересни, смешни и забавни – от ученическите, от студентството, разни театри, разни случки. Даже някои от тях се опитах да ги опиша и възнамерявам да продължа. Не точно книга, по-скоро смешни разкази."

Ролите, публиката

"Най-важното като че ли е да си искрен. И от моя гледна точка, понеже винаги съм се опитвал през комедийното да търся драматични изяви, мисля, че този уклон към трагикомедията е бил ползотворен и дава резултати. Когато си отворен, правиш неща по най-истинския начин, мисля че се получава."

Лятото

"След една седмица имаме премиера в Сатиричния театър "Тя и той", една пиеса на Жан-Пиер Мартинез, съвременен доста продуктивен драматург. Извадихме преди няколко дни в Търговище една пиеса на Станислав Стратиев "Животът, макар и кратък". Доста добре се прие, въпреки пандемичните условия. Продължаваме да работим. Калин Сърменов (директор на Сатиричния театър - бел.ред.) изисква от нас да се правят по-камерни текстове. Имам намерение да направя един материал на Стивън Бъркоф, който се казва "Актьор" и отразява много добре живота."

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.