Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС с мерки в подкрепа на лозаро-винарския сектор, който пострада силно от Covid-19

Снимка: архив

Европейската комисия предложи във вторник мерки за увеличаване на подкрепата за лозаро-винарската индустрия, един от селскостопанските и хранителни сектори, които са най-силно засегнати от пандемията Covid-19, съобщава Ройтерс.

Производителите ще бъдат освободени от някои антимонополни правила на Европейския съюз за срок до шест месеца, което им позволява съвместно да планират производствени, складови или промоционални дейности.

ЕК също така ще увеличи приноса на ЕС за финансиране на националните програми за подкрепа до 70% от досегашните 60%.

Комисията заяви, че ще позволи на страните от ЕС да предоставят авансови плащания за покриване на разходите за съхранение и да позволи на производителите да дестилират допълнително вино, превръщайки го в алкохол за промишлено използване или за биогорива.

Консумацията на вино в Европа ще намалее с 8% през тази година, като особено силно засегнати ще са пенливите и вината от дадена реколта, прогнозира през април Европейската комисия, тъй като не се очаква повишеното потребление на вино в къщи да компенсира загубите от продажбите в ресторанти и барове.

Износът на вино се свива с 14% в резултат на намаляващото търсене и допълнителните тарифи, наложени от Съединените щати.

Европейската комисия вече позволи на съществуващите програми за подпомагане на пазара да се прилагат по-гъвкаво и средствата да бъдат преориентирани към кризисен мениджмънт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна