Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Рецесията в еврозоната може да бъде по-мека от очакваното

Изабел Шнабел, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Някои икономически индикатори предполагат, че провокираната от пандемията рецесия може да се окаже по-лека, отколкото опасенията по-рано, заяви членът на борда на Европейската централна банка Изабел Шнабел пред нидерландския вестник NRC Handelsblad.

"През последните седмици някои показатели за бизнес и потребителски нагласи са положителни, което предполага, че рецесията може да се окаже малко по-лека от очакваното", посочи г-жа Шнабел и добави: "Но като цяло сме в обхвата на основния ни сценарий".

И ЕЦБ, и Европейската комисия очакват икономиката на еврозоната да се свие с 8,7% през тази година, като се предвижда известно възстановяване още през втората половина.

Изабел Шнабел също така подчерта значението на Фонда за възстановяване на ЕС, определяйки го като "абсолютно решаващ за Европа като цяло".

Шнабел също така повтори коментарите на вицепрезидента на ЕЦБ Луис Де Гиндос, като заяви, че солидарността между членовете на ЕС е необходима за икономическото възстановяване на блока от последствията от коронавирусната пандемия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени