Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художествената галерия в Ловеч вече се нарича "Теофан Сокеров"

Теофан Сокеров
Снимка: Ани Петрова

С откриване на изложба с творби от различни периоди от творчеството на Теофан Сокеров тази вечер в Ловеч официално ще бъде именувана Художествената галерия в Ловеч, която вече носи името на изтъкнатия съвременен български художник и дългогодишен преподавател в Художествената академия. Директорът на галерията Валентин Узунов поясни:

"От богатия фонд, който наследихме, заедно с неговия автопортрет, опитах да засегна периодиката и стиловете в неговата живопис."

"Теофан Сокеров остави едно много силно наследство със своите творби и наистина галерията в Ловеч заслужава да се именува на един изключително голям творец." 

Инициативен комитет от художници, писатели, журналисти в Ловеч предложи по-рано Художествената галерия в града да носи името на проф. Теофан Сокеров (1943-2020), който почина на 76-годишна възраст на 8 януари тази година. Инициативата дойде от Художествената галерия - Ловеч. Поискано е и съгласие от семейството на Теофан Сокеров, галерията да носи неговото име.

Проф. Теофан Сокеров е един от най-изтъкнатите съвременни български художници. Изложби с негови творби са показвани по целия свят. Автор е на стенописите в патриаршеския храм на Царевец, художественото оформление на НДК, Априловската гимназия и много други значими сгради.

Носител е на най-престижните национални награди в областта на изкуството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна