Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Водеща тема за сръбските вестници е нахлуването в сградата на парламента на група протестиращи срещу повторното въвеждане на полицейски час в Белград. "Вандализъм в центъра на Белград", пише “Вечерная новисти“.

Сръбският премиер Ана Бърнабич осъди насилственото нахлуване. От своя страна лидерът на Партията за свобода и справедливост Драган Джилас заяви, че гражданите са се събрали спонтанно в знак на протест срещу всичко това, което режимът им причинява от години.

Във фокуса на руската преса е вчерашният арест на Иван Сафронов, който е съветник на началника на руската космическа агенция Роскосмос. Задържаният е заподозрян в държавна измяна. Федералната служба за сигурност смята, че той е предавал секретна информация на натовското разузнаване.

Делото срещу бившия журналист, писал по въпроси на отбраната и космоса за руските вестници "Ведомости" и "Комерсант", е засекретено.

В редакционна статия "Комерсант" защитава своя бивш сътрудник, като припомня скорошни съдебни преследвания срещу други журналисти и настоява за "максимална публичност по делото".

Предизборната кампания в Съединените щати е сред основните теми в западния печат. "Те не понасят Тръмп и се чувстват достатъчно комфортно с Байдън" – това е заглавието на статия във вестник "Ню Йорк таймс". Изданието цитира скорошни проучвания, които показват, че Байдън има огромна преднина пред Тръмп сред избиратели, които имат отрицателно мнение и за двамата кандидати.

Вестник "Гардиън" коментира, че президентът на САЩ губи подкрепа сред американските християни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна