Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален пленер по живопис за художници с увреждания в Ловеч

В Ловеч беше открит 14-ият традиционен национален пленер по живопис за художници с увреждания „Синя зона“.

По традиция художниците, които са от цялата страна, рисуват своите картини в Янковата къща в града, където се представят и самите изложби. Тази година заради противоепидемичните мерки изложбата е подредена в центъра на Ловеч, в градинката пред читалището. 

Художниците са вдъхновени както от самия Ловеч, така и от Стария квартал „Вароша“. Павела Стоева, Цвета Апостолова и Жоржета Николова споделиха в предаването „Преди всички" по „Хоризонт“ как се справят в условията на пандемия творците с увреждания:

„Много полезни за художниците са контактите с хората."

"Щастливи сме, че сме заедно. Избрах да нарисувам църквата „Успение Богородично“ в квартал „Вароша“, защото ме вдъхнови раздвижената й архитектура. Вдъхновява ме романтичната атмосфера в самия град."

"И за нас е трудно като за всички останали във време на пандемия, но ние имаме един шанс преди другите - с рисуването се лекуваме и за нас това не е толкова критична ситуация. Зажаднели сме за пленерното рисуване.“

Картините остават дарение за община Ловеч.

Снимка: БТА

С решение на общината художествената галерия в града вече ще носи името на един от най-известните съвременни български творци - проф. Теофан Сокеров, който си отиде от този свят в началото на януари. Изложбата с негови творби ще бъде открита тази вечер, обясни директорът на галерията Валентин Узунов:

„Показани са от различни периоди на Теофан Сокеров картини, от богатия фонд, който наследихме, както и неговият автопортрет. Теофан Сокеров е роден и израснал в Ловеч. Той е почетен граждани на града, беше заместник- ректор на Художествената академия. Негови стенописи има на много места в града. Една много силна личност“.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна