Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Мирчев: Внасяме сигнали в прокуратурата след сблъсъка ни с гардове на Доган

Ивайло Мирчев, изтласкван по време на акцията от гардове
Снимка: Фейсбук на Ивайло Мирчев

"Внасяме няколко сигнала в прокуратурата. Първият е за пясъка на брега пред сараите на Доган, който се оказва, че е изчезнал, а на негово място се появява чакъл". Това каза пред БНР активистът на "Да, България" Ивайло Мирчев във връзка с вчерашната акция, при която представители на партията опитаха да слязат на морския бряг до бившето яхтено пристанище в местността Отманли. Територията от години е недостъпна, тъй като на нея се намира големият почивен комплекс, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Мирчев уточни, че са направили проверка дали плажът не е отдаден на концесия и беше категоричен, че той е публична държавна собственост.

Според Мирчев фактът, че пясъкът е заменен с чакъл би могъл да се обясни с това, че когато брегът е с пясък, той е публична държавна собственост и трябва да се отдаде на концесия:

"Когато се отдаде на концесия, поне 50% от него трябва да бъде отделен за свободен достъп. Тъй като г-н Доган не е искал да има такъв свободен достъп, пясъкът е премахнат и на негово място е посипан чакъл. Има снимки на туристи от 2016-а г., когато този плаж е бил страхотен и приказен български плаж, който днес е превърнат в сараите на Ахмед Доган".

Вторият сигнал до прокуратурата е за обругаване на българското знаме от един от гардовете на т.нар. сараи:

"Нашата информация, потвърдена от няколко източника, включително и от близки среди до Националната служба за охрана (НСО), е, че въпросният личен гард на Доган - Калин Гаджев, е и в момента активен служител на НСО. Този човек взе забитото от нас българското знаме, сгъна го и го хвърли в канавката. Това е абсолютно престъпление и ние ще сезираме прокуратурата".

От "Демократична България" ще подадат сигнал и за саморазправа срещу лидера на "Да, България" Христо Иванов, общинския съветник от Бургас Димитър Найденов и Ивайло Мирчев.

"Следваща жалба е за премахването на бариера на общинския път към сараите на Доган", обяви още активистът на "Да, България" и добави, че ще подадат сигнал до прокуратурата и заради това, че гардовете на НСО не са се легитимирали, както са задължени по Закона за НСО. Мирчев ,точни, че дори и да са частни охранители - пак са длъжни да се легитимират.

В предаването "12+3" Мирчев посочи, че единствената политическа сила в България, която говори срещу Доган, ДПС и Делян Пеевски, е "Демократична България":

"Нито ГЕРБ, нито БСП, нито Мая Манолова, нито Слави Трифонов, нито Цветан Цветанов са казали дори една дума срещу тях, а всички знаем, че това е големият тумор на българската демокрация - Ахмед Доган и Делян Пеевски".

Следващата акция е в събота, когато е организирано масово ходене на охраняем плаж. 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Ивайло Мирчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!