Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След СФФ в Дома на киното следва Седмица на иранското кино

Като каним зрителите да се върнат в киносалона, имаме ясното съзнание, че трябва да предложим нещо още по-добро отпреди, подчертава Стефан Прохоров

Снимка: Архив

Международната конфедерация на арт кината (CICAE) обединява творческите усилия на независимите киносалони в в онлайн кампанията „Back to Cinema“ (#връщаме се в киното).

Инициативата тръгва от Германия и вече е паневропейска, а целта й е да привлече отново зрителите към седмото изкуство – безопасно, дори и в условията на епидемията на Covid-19.

Типичен пример за софийска арт салон е Домът на киното, където до 19 юли текат събития и прожекции от 24-тия летен София филм фест.

„Хората, които не са го напускали или вече са се завърнали казват: Киното не е напускало нашия живот. А преживяването в киносалон е ултимативно“, отбелязва пред Радио София програматорът Стефан Прохоров. „Домът на киното бе сред първите, които отвориха своите врати. А специалната програма е такава, че да покаже предимствата на гледането на кино в киносалон.“

Започнали са срещи с автори на български филми (виж Десетилетие на българското кино), а летният СФФ тече с пълна сила.

„Интересът на хората нараства, задълбочава се, а ние сме с ясното съзнание, че като ги каним, трябва да предложим нещо още по-добро отпреди.“

Стефан Прохоров увери, че в зависимост от условията и изискванията в Дома на киното ще реагират адекватно, за да се осигури не само приятно развлечение от досега с изкуството, но и безопасно пребиваване в киносалона.

Малко след СФФ предстои Седмица на иранското кино.
„Не само ще напомняме, но и ще пречим хората да забравят, че Домът на киното е мястото за киноманите“, усмихва се Прохоров.

С него разговаря Катя Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени