Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в цирковите среди у нас

2
Снимката е илюстративна
Снимка: Архив Цирк


От българската Младежка циркова организация изпратиха писмо до министъра на културата Боил Банов за напрежение в цирковите среди. Десислава Иванова, председател на организацията, сподели:

„Рискът от изчезване на българското цирково изкуство в момента е много голям! Някои от колегите отвориха цирковете си, опитаха се да тръгнат на турне, но в момента виждате какво се случва - броят на заразените расте всеки ден и ние сме отново застрашени от затваряне или от някакви нови мерки за намаляване на капацитета“.

Връщането на маските на закрито е довело до „много голям отлив на публика“, уточни тя. В България има 11 пътуващи цирка. В асоциацията членуват 10 от тях. Те не твърдят, че не са бойкотирали организирана среща в културното ведомство, а не са били информирани, че ще има такава. На срещата се е явил единствено представител на един цирк, тъй като поканата е била изпратена до Съюза на артистите.

Насрочена е нова среща идната седмица. Ще бъдат обсъдени възможности за финансова помощ за цирковото изкуство. Надеждите на артистите са Министерството да признае цирка като изкуство. Опасенията са, че без помощи за сектора много млади артисти ще емигрират и нивото на това изкуство у нас ще падне значително.

„Доколкото знаем ние, вече има отпуснат бюджет, който е специално за цирково изкуство. Трябва да се намерят възможно най-удачните критерии за оценяване, за да може това финансиране да бъде максимално ефективно и за собствениците на циркове, и за артистите“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени