Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбски журналист: Вучич контролира улицата, опозицията не е достатъчно обединена

Трябва да се справяме с две кризи, здравната криза е по-важна от политическата

Снимка: БТА

Протести и насилие пред сръбската Скупщина имаше снощи. Равносметката след нощта на насилие - 43-ма полицаи и 17 демонстранти са ранени, арестувани са 23-ма души. Запалени полицейски автомобили, контейнери, боклук по улиците, изпочупени пътни знаци и витрини на магазини - така изглеждаше столицата на Сърбия след протеста.

Тази сутрин пред Скупщината и пред държавната телевизия имаше полицейски кордон, засилено и полицейското присъствие и пред другите държавни институции, както и по основните кръстовища на града. Президентът Александър Вучич направи днес обръщение към нацията и определи случилото се снощи като най-бруталното политическо насилие през последните години. Вучич обвини за протестите крайнодесни, екстремисти и фашисти. Подчерта още, че намесата на чуждестранни фактори е очевидна. Вучич призова хората да не излизат на протести, не защото го е страх от обществено недоволство или защото ограничава свободи, а за да не се разпространява коронавируса.

Протестите избухнаха, след като президентът обяви, че връща отново полицейския час в Белград заради влошаването на ситуацията с новия коронавирус. Компромис с насилието и хулиганите, няма да има, а за политически компромиси сме готови да разговаряме, заяви в обръщението към народа Вучич.

Според журналиста Зоран Станоевич, който работи в сръбската телевизия обаче, не само мерките са причината за протеста снощи:

„Ако говорите само за искрата, запалила протеста - това е съобщението, че се затягат мерките за ограничаване на пандемията. Но в сръбското общество има дълбоко разделение - опозицията бойкотира изборите и беше ясно, че има голям брой много недоволни хора, които биха се възползвали от всяка възможност, за да изкарат хората на улицата“.

Резултатите от изборите на 21 юни показаха всеобща подкрепа за президента Вучич, но тя не е 100-процентова. Бих казал, че поне четвърт от сръбското население е против президента. Има и много радикално десни, които са против политиката на Вучич за Косово, защото смятат, че той ще подпише някакво споразумение, с което Сърбия по един или друг начин ще приеме независимостта на Косово. Така, че има доста силна опозиция както сред либералите, така и сред радикалните десни“.

Как президентът може стабилизира ситуацията 

„Вярвам, че президентът Вучич контролира улицата, защото всички институции следват неговите заповеди - полицията, армията. Няма бунт сред институциите срещу него, но най-важният въпрос е какво ще каже в обръщението към нацията, ще направи ли отстъпки, което не е много вероятно, защото той не е този тип, не обича да прави компромиси! Ще трябва да покаже, че е твърд лидер, а това ще провокира още по-големи протести. Големият проблем на Вучич в момента е, че в новия парламент, който ще се събере следващите седмици, няма опозиция. Така, че ако опозицията иска да противодейства на властта единственият начин е улицата. Това е голямата опасност за Сърбия“.

Обединена ли е достатъчно опозицията, за да мобилизира всички недоволни 

„Опозицията абсолютно не е обединена. Може би някои опозиционни партии са заедно, но не бих казала, че този съюз е искрен. Всеки един от тях се надява, че неговата партия ще превземе властта, ако нещата започнат да се променят. От другата страна има ясен лидер - Вучич е безспорният лидер на Сърбия“.

Обречени ли са на провал протестите

“Не бих бил такъв оптимист. Има голям шанс протестиращите да създадат хаос по улиците, който няма да трае дълго, но може да нанесе много щети и да създаде още повече разделение в обществото. Най-големият проблем е, че пандемията от коронавирус се засилва. Засилва се сериозно и здравната система, болниците са на ръба. Това е по-опасно в тази ситуация, отколкото политиката. Имаме протести и хората се събират заедно, инфектират се и така може пандемията още повече да се засили разпространението на коронавируса.

"В един и същи момент трябва да се справяме с две кризи - бих казал, че здравната криза е по-важна от политическата“, коментира журналистът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени